Wat is het RTRS keurmerk?

Peter Caton / WWF-UK

Het WWF heeft tien jaar geleden geholpen bij het opzetten van RTRS. De organisatie heeft wereldwijde normen ontwikkeld en geïmplementeerd voor de verantwoorde productie, verwerking en handel in soja. Het heeft een certificeringssysteem ontwikkeld en werkt aan de opbouw van een markt voor gecertificeerd verantwoorde soja. Inmiddels zijn er bijna 200 leden toegetreden, waaronder veel grote producenten, handelaren en kopers van soja.

Logo keurmerk RTRS

 

  • Verbiedt de omzetting van inheemse bossen en niet-bosgebonden habitats zoals graslanden en wetlands met een hoge beschermingswaarde.
  • Eist naleving van de wetgeving, instandhouding en, waar nodig, herstel van de oevervegetatiegebieden.
  • Vereist respect voor de eigendomsclaims van de grond.
  • Bevordert betere managementpraktijken.
  • Zorgt voor eerlijke werkomstandigheden.

Weten wat jouw voetafdruk is?

Dat kan gemakkelijk met de WWF voetafdruktest. In een paar minuten ben je klaar met de test. Je voetafdruk verkleinen kan op veel verschillende manieren. Een daarvan is vervoer. Ga bijvoorbeeld met de fiets of lopend wanneer een korte afstand dat toelaat. Kies voor langere afstanden vaker voor het openbaar vervoer in plaats van de auto. En met een elektrische auto of een deelauto heb je een veel kleinere voetafdruk dan met een auto met verbrandingsmotor.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info