WWF als internationale organisatie

Al meer dan 60 jaar actief in zo'n 100 landen: de grootste natuurbeschermingsorganisatie van de wereld.

Het Wereld Natuur Fonds in Nederland is onderdeel van het internationale WWF (World Wide Fund for nature). We werken in meer dan 100 landen en 3000 projecten over de hele wereld met een groot netwerk van natuurbeschermers, lokale bevolking, regeringen, het bedrijfsleven, donateurs en vrijwilligers. 

Afzonderlijke kantoren

Het wereldwijde WWF-netwerk bestaat uit afzonderlijke kantoren, die allemaal een eigen bestuur en toezichthouder hebben. WWF-International, gevestigd in het Zwitserse Gland, is coördinator en secretariaat van het netwerk. Afspraken over samenwerking tussen de individuele organisaties zijn vastgelegd in een netwerk-organisatieovereenkomst. Daar staat bijvoorbeeld ook informatie over het gebruik van het WWF-merk (het bekende pandalogo).

Soorten kantoren

Lokale WWF-kantoren zijn onder te verdelen in National Organisations (NOs), Programme Offices, Country Offices en Project Offices. De drie laatste soorten kantoren zijn juridisch onderdeel van en rapporteren aan NOs, WWF-International of WWF-US. WWF in Nederland is een National Organisation, dus we zijn onafhankelijk en kunnen onze eigen koers varen. Uiteraard continu in samenwerking met veel andere kantoren, vooral in de gebieden waar we onze projecten hebben.

Waarom heet WWF-NL eigenlijk Wereld Natuur Fonds?

Dat heeft met onze geschiedenis te maken. Toen WWF internationaal werd opgericht in 1961 (en nog World Wildlife Fund heette) volgde de Nederlandse tak een jaar later. Die is toen het Natuur Noodfonds Nederland genoemd. In 1965 werd de naam veranderd in Stichting Het Wereld Natuur Fonds Nederland, juist om de band met de internationale WWF-organisatie duidelijker te maken.

Portretfoto van Kirsten Schuijt

Mondiaal georganiseerd

Natuurbescherming is steeds mondialer geworden en dat maakt WWF een sterke partij, meent Directeur-Generaal van WWF-International Kirsten Schuijt. “Als je vroeger iets in een gebied wilde verbeteren, had je alleen met dat gebied te maken. Tegenwoordig zien we dat je problemen niet alleen lokaal kan oplossen, maar dat je wereldwijd moet werken. Bijvoorbeeld, om stroperij in Afrika tegen te gaan is het belangrijk om te kijken naar de afzetmarkt van ivoor in Azië. Een organisatie die zo mondiaal georganiseerd is als het WWF, kan als geen ander aan die verschillende knoppen draaien.”

Kate Holt / WWF-UK

Samenwerking met lokale bevolking

In veel natuurgebieden leven niet alleen dieren en planten, maar ook mensen. Vaak zijn zij voor hun dagelijkse levensonderhoud afhankelijk van de natuur om hun heen. WWF werkt samen met de lokale bevolking om zo de rechten van de mensen te respecteren. Ook werkt natuurbescherming dan vaak beter, de mensen die er wonen kennen het gebied immers het beste. 

Meer info
Simon Rawles / WWF UK
Waar werken we aan?
Van natuurverlies naar natuurwinst
WWF / Richard Stonehouse
Hoe werken we?
Samen met anderen werken we aan de bescherming van de natuur
Michel Gunther / WWF
Waar zijn we actief?
Ontdek de prachtige gebieden die we beschermen.

Resultaten & Updates

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).