Audra Melton / WWF-US

Het RSPO keurmerk

Certificering voor duurzaam geteelde palmolie

logo rspo

Wat is RSPO?

RSPO vertegenwoordigt het grootste certificeringssysteem voor de meer duurzame productie van palmolie.

Gecertificeerde palmolie beschermt het milieu en de lokale gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, zodat palmolie een belangrijke rol kan blijven spelen in de voedselzekerheid. Samen met andere organisaties speelt WWF een actieve rol in het beïnvloeden en vormgeven van de RSPO-standaard om ervoor te zorgen dat deze meer garanties biedt voor mensen en de planeet.

In november 2018 is de RSPO-standaard versterkt en het is nu een essentieel instrument dat bedrijven kan helpen om hun verplichtingen ten aanzien van palmolie die vrij is van ontbossing, uitbreiding van landbouwgrond, exploitatie en het gebruik van vuur te realiseren.

Het keurmerk

RSPO is het keurmerk van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). RSPO wil dat in de toekomst alleen nog palmolie wordt verwerkt die duurzaam is geproduceerd.

De teelt van RSPO-gecertificeerde palmolie gaat niet ten koste van oerbos en andere gebieden met een hoge natuur- en culturele waarde. Bij de teelt worden minder pesticiden en kunstmest gebruikt dan gebruikelijk bij niet-gecertificeerde teelt. Het keurmerk heeft criteria voor het respecteren van rechten van boeren en de lokale bevolking. Het eisenpakket wordt elke paar jaar aangescherpt.

Naast certificering met keurmerken richt RSPO zich ook op verbeteringen bij kleinschalige boeren, waardoor zij duurzamer produceren, hun palmolieproductie kunnen verhogen en hogere inkomsten krijgen. 30 tot 40 procent van de palmolie wordt door kleinschalige boeren geproduceerd. Als de productie per hectare omhoog gaat, is er geen of minder uitbreiding van plantages nodig om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat kan door betere productiemethodes zoals betere palmen.

Kritiek op het keurmerk

  • Mengen van materialen: een nadeel van het RSPO-systeem is dat gecertificeerde palmolie kan worden gemengd met niet-gecertificeerd materiaal. Daarbij zijn er geen controles op het niet-gecertificeerde deel. Omdat nog veel bedrijven hiervoor kiezen is dit één van de mogelijke bronnen van palmolie op de Europese markt waar ontbossing voor heeft plaatsgevonden. WWF pleit er daarom voor dat bedrijven alleen gescheiden en traceerbare producten kopen.

  • Fouten bij controles: Een ander kritiekpunt op RSPO is dat er bij controles door certificeerders fouten worden gemaakt. WWF maakt zich daarom binnen RSPO hard voor goede controle van de kwaliteit van de certificeerders, en een goede klachtenprocedure bij RSPO.

Gerelateerde artikelen

WWF-US/Des Syafriza

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Alain Compost / WWF

Ontbossing tegengaan met een Early Warning System

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Voor ons als WWF is het nog steeds een enorme uitdaging om daar tegen te strijden. Maar als we kunnen voorspellen wanneer het bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen. Of de ontbossing zelfs voorkomen.
Meer info