James Shooter / scotlandbigpicture.com

Geef rivieren de ruimte

Wist je dat we vrijstromende rivieren keihard nodig hebben? Veel rivieren zitten ‘gevangen’ tussen dammen, dijken en waterkrachtcentrales. Lees hier waarom we onze wilde rivieren goed moeten beschermen.

Kolkende rivieren waar hier en daar een vis uit het heldere water springt. Je ziet het nog maar weinig in Europa. Maar liefst 60 procent van onze rivieren is in slechte staat. Ze zijn vervuild, afgedamd en rechtgetrokken voor de scheepvaart.

En dat is slecht nieuws. Want vrijstromende rivieren, delta’s en wetlands zijn onmisbaar voor mens en natuur. We zijn afhankelijk van ze voor drinkwater, vruchtbare landbouwgronden, meer natuur en de terugkeer van iconische diersoorten. Ook zijn ze onze bondgenoten bij hevige regenval en extreme droogte. Ze hebben onze bescherming nodig.

Het verwijderen van dammen kan spectaculair zijn!

Ruimte voor de rivier

25 jaar geleden werd het WWF-programma Ruimte voor de Rivier gelanceerd om ons land beter te beschermen tegen hoogwater. Dit werd een groot succes. Er werd 12.000 hectare extra natuur gecreëerd. Het programma krijgt nu een vervolg met Ruimte voor Levende Rivieren.

Jacob Kaptein / WWF-Netherlands
Klimaatmars 2019, New York, groep mensen achter een banner met de woorden 'Save our planet' WWF-US / Keith Arnold

Ben je geïnspireerd geraakt?

Laat dan jouw groene stem horen voor Europa! Waarom? En hoe?

Resultaten en Updates

Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info

Beleid Rijkswaterstaat belemmert de ruimte voor de rivieren

Hoogwaterveiligheid, bevaarbaarheid en natuur kunnen heel goed samengaan in het rivierengebied, maar beleidsregels van Rijkswaterstaat belemmeren dat. Dat is onnodig, slecht voor de natuur en verhindert het realiseren van de doelen van de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Recordaantal dammen verwijderd in Europa

In 2022 is in 16 Europese landen een recordaantal van 325 dammen uit rivieren verwijderd. Dat is een stijging van 36% vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk. Voor het eerst is afgelopen jaar ook een stuw in Luxemburg weggehaald, als onderdeel van een groter natuurherstelproject in de rivier Pétrusse die door de hoofdstad loopt.
Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!