Fritz Pölking / WWF
14 juni 2018

Koudste plek op aarde verliest sneller ijs dan gedacht 

 

 
 
 
 
 
 
 

De allerkoudste plek op aarde verliest veel sneller ijs dan tot nu toe gedacht. Antarctica herbergt 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad. Kleine veranderingen daar kunnen een grote stijging veroorzaken van onze zeespiegel. Dat blijkt uit de meest uitgebreide studie naar het ijs op Antarctica ooit, die woensdagavond is gepubliceerd in wetenschapsblad Nature.

In de afgelopen tien jaar is het ijsverlies er verdrievoudigd: van 75 naar 219 miljard ton per jaar. Dat is verrassend en verontrustend, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Metereologie aan de Universiteit Utrecht en een van de hoofdonderzoekers van het onderzoek. "Op de Zuidpool ligt een enorm potentieel aan zeespiegelstijging.'' De ijskap van Antarctica is gemiddeld 2200 meter dik, op het dikste punt zelfs bijna 5 kilometer. Als die helemaal zou smelten, zou de zeespiegel wereldwijd met 58 meter (!) stijgen.

Smeltend ijs

Van den Broeke: "Antarctica is zo immens groot, guur en ontoegankelijk dat het enorm lastig is om daar goede metingen te doen.'' Nu blijkt ook Antarctica dus veel sneller te smelten dan gedacht. De onderzoekers ontdekten dat door gegevens te combineren die afgelopen 25 jaar zijn verzameld door maar liefst 44 verschillende instellingen. Zo konden ze uit satellietgegevens van de Nasa en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) aflezen dat de ijsmassa daadwerkelijk slinkt. Van den Broeke: "Door het opwarmende zeewater smelt het ijs van onderaf door de oceaan. De ijskap die het land van Antarctica bijna volledig bedekt, strekt zich namelijk uit tot ver en diep in de zee. Tot op honderden meters diepte staan de ijsplaten in contact met het zeewater. "Met een temperatuur van 3 of 4 graden bevat dat genoeg energie om het ijs te laten smelten. Dat gebeurt niet alleen in de zomer, maar gaat het hele jaar door.''

Zeespiegel

Het smeltende Zuidpoolijs heeft de zeespiegel afgelopen 25 jaar al ruim 7 millimeter doen stijgen. Waarvan 3 millimeter, ofwel 40 procent, in de afgelopen vijf jaar. Van den Broeke: "Dat is niet niks. Door variaties in sneeuwval schommelt het ijsverlies per jaar, maar de grote lijn is heel duidelijk.''

Gert Polet (Wereld Natuur Fonds) vertelt: "De conclusies van het onderzoek bevestigen onze vermoedens over wat er aan het gebeuren is op de Polen. Klimaatverandering is geen veronderstelling; het is aan de gang in het hier en nu. Antarctica lijkt ver weg, maar het smeltende ijs daar doet onze zeespiegel nu al stijgen. We kunnen niet langer wachten met actie.''

Om klimaatverandering te voorkomen, moet de CO2-uitstoot snel worden teruggedrongen door over te schakelen van fossiele op hernieuwbare energie.

Bron en meer lezen: Algemeen Dagblad

Gerelateerde artikelen

Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Fritz Pölking / WWF

Een stapje dichterbij betere bescherming van één van ’s werelds meest iconische vogelsoorten

Goed nieuws voor onze waggelende vrienden en dat op deze speciale dag: Wereld Pinguïn Dag! Dankzij de resultaten van een nieuw onderzoek waarin essentiële informatie naar voren is gekomen, wordt het beschermen van deze mooie dieren weer een stukje makkelijker.
Meer info
Chris Johnson / WWF-Aus

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).