naturepl.com / Tim Laman / WWF
23 mei 2019

FMO, SNV, WWF en CFM winnen aanbesteding: €160 miljoen voor Nederlands Fonds voor Klimaat en Ontwikkeling

Vandaag kondigde de Nederlandse regering aan dat het partnerschap van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO, SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie, het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Climate Fund Managers (CFM) de aanbesteding heeft gewonnen voor het beheren van € 160 miljoen voor het Nederlandse Fonds voor Klimaat en Ontwikkeling (DFCD). Deze baanbrekende samenwerking tussen ngo’s en financiers heeft als doel ontwikkelingslanden te helpen bij klimaatbestendige ontwikkelingen.

Dit is de eerste keer dat ontwikkelingsbanken en natuur- en ontwikkelingsorganisaties samenkomen om geld uit de particuliere sector te mobiliseren om biodiversiteitsverlies en klimaatverandering aan te pakken. Het geld van de Nederlandse overheid is een hefboom om honderden miljoenen tot miljarden privaat geld werkelijk te investeren in het behoud van kritieke ecosystemen zoals rivieren, tropische regenwouden, moerassen en mangroves. Door deze projecten zijn mensen in arme landen minder kwetsbaar voor de effecten van klimaatveranderingen zoals droogte en overstromingen en verbetert het economische welzijn, vooruitzichten en levensonderhoud van kwetsbare groepen – met name voor vrouwen en jongeren.  

Kirsten Schuijt, CEO van WWF-NL: "Om klimaatverandering effectief tegen te gaan, moeten we onze houding fundamenteel veranderen. Dit partnerschap, bestaande uit financiële instellingen en ngo’s, is hiervan een goed voorbeeld. Samen investeren we in gezonde ecosystemen als een belangrijke strategie om klimaatbestendige ontwikkeling aantrekkelijk te maken voor de private en publieke sector. WWF nodigt andere partijen uit om samen te werken om deze visie werkelijkheid te maken.”

Gerelateerde artikelen

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).