Walvissen en dolfijnen

Walvissen en dolfijnen
Andere namen walvisachtigen; walvissen, dolfijnen en bruinvissen
Wetenschappelijke naam Cetacea
Engelse naam cetaceans; whales and dolphins; whales, dolphins and porpoises
Verspreiding zeeën wereldwijd; dolfijnen in enkele tropische rivieren
Leeftijd mogelijk tot 200 jaar (Groenlandse walvis)
Voeding vis, inktvis, kreeftachtigen
Lengte max. 1,5 m (vaquita) tot max. 33 m (blauwe vinvis)
Gewicht max. 50 kg (vaquita) tot max. 190.000 kg (blauwe vinvis)
Aantal soorten 83
onderverdeling 2 subordes; 13 families

De walvisachtigen lijken op het eerste gezicht op vissen. Het zijn echter zoogdieren die in hoge mate zijn aangepast aan het leven in het water. Ze zijn vrijwel onbehaard, hebben een gestroomlijd lichaam en vinvormige voorpoten. Zoals alle zoogdieren ademen ze met longen, zijn warmbloedig en zogen hun jongen.

De walvissen worden onderverdeeld in de baleinwalvissen en de tandwalvissen. De tandwalvissen vormen de soortenrijkste groep, waar ook de dolfijnen en de bruinvissen (de kleinste walvisachtigen) bij horen. De baleinwalvissen zijn de grootste. De blauwe vinvis is zelfs het grootste dier aller tijden.

De grote walvissen hebben in het verleden zwaar te lijden gehad onder de jacht. WNF heeft zich met succes voor deze reuzen ingezet. Een van de grootste successen was de instelling van het Antarctisch Walvis-reservaat in 1994.

Meer informatie over walvissen en dolfijnen

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!