Amoerpanter

Amoerpanter
Andere namen amoerluipaard
Wetenschappelijke naam Panthera pardus orientalis
Engelse naam Amur leopard; Far Eastern leopard; Manchurian leopard; Korean leopard
Verspreiding Verre Oosten, Amoer-gebied (bij Vladivostok)
Leeftijd 23 jaar (dierentuin)
Voeding vooral hazen en herten
Lengte 1,5 - 2 m, vrouwtje 1,2 - 1,5 m
Gewicht 37 - 90 kg, vrouwtje 28 - 60 kg
Biotoop bebost gebied
onderverdeling 4
Status niet beoordeeld
Van de ondersoorten van de panter is de amoerpanter - ook amoerluipaard  genoemd - waarschijnlijk de zeldzaamste. Er leven ongeveer 50 exemplaren in een relatief klein gebied in het Amoer-gebied (rond Vladivostok: Rusland, China, Noord-Korea). In dierentuinen wereldwijd zijn er ongeveer 200.

De basiskleur van de amoerpanter is vrij bleek, de donkere, ononderbroken kringen zijn relatief groot en staan ver uit elkaar. In de winter krijgt hij een erg dikke vacht, met haren van soms 7 centimeter lang.

Oorspronkelijk leefde de amoerpanter in een groot deel van het Amoer-gebied tot en met de bergen in Noordoost-China en Korea. Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten (traditionele medicijnen) is de amoerpanter uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook zijn leefgebied wordt door ontginning, bosbranden en aanleg van oliepijpleidingen steeds verder aangetast. WNF is actief met de bescherming van het Amoer-gebied en terugdringen van stroperij van de amoerpanter en van de Siberische tijger, die ook in dit gebied leeft.

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!